Sušené maso

Autor: *Petr Jahoda

Ať už jde o náročnou expedici do vysokých hor, za polární kruh, nebo do rovníkových džunglí, vždy jsou důležité potraviny, které na cestu bereme. Pokud si neseme potraviny na zádech musí splňovat určitá kritéria. Zajímá nás především jejich energetická hodnota a výživnost v poměru k váze a objemu. Ani jejich trvanlivost nám není lhostejná.

Vynikajícím energetickým zdrojem je sušené maso. Můžete si ho vyrobit sami doma. Stačí k tomu obyčejná nejlevnější sušička na ovoce. Doma vyrobené sušené maso dokážete zbavit až 99% vody, tedy 80% jeho váhy v syrovém stavu. Vysušíte je dokonale a nemusíte je tedy jakkoli konzervovat. Stačí zamezit přístupu vlhkosti zabalením do potravinové fólie a vydrží v jakýchkoli teplotách takřka neomezenou dobu.

Maso se suší syrové. Kvalitnější je hovězí, obsahuje více bílkovin a méně tuku, v horším případě se dá vzít libové vepřové, to je zase chutnější. Potřebujete libové maso, pokud možno odblaněné (alespoň trošku). Je-li maso prorostlé tukem, raději ho neberte. Tuk se nevysuší a mohl by být důvodem pozdějšího zkažení masa. Na výrobu stačí jednoduchá sušička, která stojí cca 1000 Kč. Maso se nakrájí na plátky (jako na bifteky), je dobré je naklepat paličkou, jemně se z obou stran okoření a osolí (asi jako kdyby jste dělali bifteky). Můžete si vyrobit několik chutí. Osvědčená koření jsou: sušený česnek, kari, pepř, divočina, gulášové k., grilovací k., směs na steaky, na čínu, na rožnění, nebo se posype jen obyčejnou vegetou – také chutná skvěle. Nakonec se nakrájí na čtverečky asi dva krát dva centimetry a naskládá do sušičky. Suší se nejméně 2 – 3 dny, až je úplně suché – zvonivě „plechové“ a tvrdé. Musí být úplně suché – jako chipsy, jinak vám může zplesnivět. Nebojte se, v ústech po chvíli zvlhne a nebo jej můžete uvařit. Sušené maso je velmi výživné a chutné. Na dva týdny se vyplatí vzít ho 1 – 3 kg (to je 5 – 15 kg masa v syrovém stavu!), podle toho co unesete a co se Vám vejde do batohu. Je to asi to nejlepší, co s sebou na expedici můžete vzít. Kilogram takto připraveného masa vás vyjde cca na 800 – 900 Kč, tedy 90 kč za 100 gramů (nepočítáme-li práci a pořizovací cenu sušičky).

Sušené maso si také můžete již koupit (hotové, usušené a zabalené), například maso Jerky od firmy Indiana s.r.o.

Sušené maso Jerky je kvalitní, a pokud se nakoupí ve větších baleních, vyjde skoro na stejnou cenu, jako když si ho sušíte sami doma. Dnes už se maso nevyplatí sušit, já sám už nakupuji od Jerky. Ale každopádně je dobré to umět!