Glosy (minipovídky) – Krátké povídky

Na této stránce si můžete přečíst pár článků plných zážitků a postřehů, které na svých cestách sepsal Petr Jahoda.

Rozkoše Jakarty

Cestopis

Autor: Petr Jahoda

Kdo si myslí, že budu psát o lehkých děvách, tak bude zklamán. Ne, že by zde nebyly. Jsou pohledné, asi milé a levné. Ale není to to nejlepší, co Jakarta nabízí. Také je občas potřeba dávat pozor, zda nejde o remake, tedy o předělaného chlapa, jak se odborně říká transvestita. Takže panové v Jakartě bacha"

Pro mne jsou zde však největší rozkoše kulinářské. O nepřeberném množství skvělých ovocných džusů z čerstvě namixovaného ovoce jsem již psal. To jsou pochoutky největší. Samotné ovoce ve všech exotických druzích, prodávané na stáncích oloupané, naporcované a chlazené ledem, to je také lákadlo, kterému unikne jen málokterý turista. Durian, nejznámější a nejsmradlavější plod Indonésie, skvěle chutnající, zde dostanete i v obchodních domech. No a nakonec Ryby, to je kapitola sama pro sebe.

Jen kousek od Jalan Jaksa, nejznámější ulice v Jakartě, kde se zastavuji snad všichni správní cestovatelé, backpackři a čeští baťůžkáři. Je to obdoba Khao San Road v Bangkoku. Jalan Jaksu znají všichni, skvělou rybí restauraci s obrovským grilem, tu si musí každý objevit sám. Ale stoji to zato. Asi deset druhů mořských ryb, sépie a dokonce i žraloci. Velcí plavou v akváriu, malé mají nachystané a naporcované k rožnění. Dali jsme si každý asi půlmetrového žraloka. Celého. Řeknu vám, je to práce ho sníst, ale masíčko má vynikající. Kosti skoro žádné. Vřele doporučuji. Až pojedete do Jakarty, zastavte se na žraloka na rybím grilu. Je to jen kousíček od hotelu Paragon.

Ještě s mastnou pusou, Petr Jahoda